• Vaarroute
  • Wandelroute
  • Klik op de ankertjes in de kaart voor de exacte looproute

De Haltes

Halte Amsterdam CS

Halte Amsterdam CS

 

Het Centraal Station was een van de belangrijkste projecten in de 19de eeuw. Voor velen was de bouw van het station een teken dat Amsterdam eindelijk naar de toekomst ging kijken in plaats van naar de Gouden Eeuw. Het Centraal Station biedt de reiziger een entree in Amsterdam en is het middelpunt van het openbare vervoer in de hoofdstad met aansluitingen op de bus, tram en metro. Bovendien is bij het Centraal Station een aanlegplaats voor rondvaartboten. Vanaf 1 april 2022 tot en met juli hebben wij een tijdelijke opstapplaats bij Amsterdam Centraal station. Voorheen was dit steiger 14, nu is het steiger 15. Steiger 15 is te vinden aan de Ruyterskade als je richting de KvK loopt. Zie de afbeelding.

Halte Hembrug

Halte Hembrug


Stap uit om het mysterieuze Hembrugterrein te ontdekken, ooit hart van de Stelling van Amsterdam. Hier werden vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger geproduceerd. Nu kun je in en tussen de prachtige monumenten en ongerepte natuur terecht voor mooie festivals, creatieve ondernemers en vernieuwende initiatieven. Strijk je neer bij internationale foodcourt YadaYada Market of de nieuwste aanwinst ‘voor makers en eters’ Lab-44. Kinderen kunnen elk weekend experimenteren met natuur en chemie in het HEMlab.

Halte Zaantheater

Halte Zaantheater

 

Deze halte is beneden aan de trap bij het Zaantheater. Ook hier gelden de cultuurtips die bij die halte worden genoemd. We vullen echter graag aan met een extra tip: tijd om te shoppen! Langs het water van de Gedemptegracht vind je een grote variatie aan winkels: van supergrote ZARA en Primark tot kleine boutiques. Aan het einde van de winkelstraat kun je het wereldberoemde ‘huisjeshotel’ bewonderen en loop je terug dan kun je pauzeren op het Damplein, waar je de terrassen en restaurants voor het uitkiezen hebt.

Halte Beatrixbrug

Halte Beatrixbrug

Voorheen was dit halte Westzijde. Nu is dit halte Beatrixbrug tussen de sluis in, een stuk gemakkelijker. Vanaf hier vertrekt de Zaanferry 1 naar Wormerveer. Ga van boord om in de voetstappen van Monet te treden. De Franse schilder kwam hier in 1871 vier maanden werken en maakte 25 Zaanse schilderijen. In het Monet Atelier, gevestigd in het herbouwde luchthuis dat Monet ooit schilderde, kun je replica’s van al die Zaanse doeken bezichtigen. Elke zondag kun je mee op Monetsafari en het centrum van Zaandam door de ogen van de schilder leren zien. Ook op loopafstand is één van de oudste houten huisjes van Nederland: het Czaar Peterhuisje. Hier logeerde in 1697 de Russische tsaar Peter de Grote.

Halte Verkade (alleen op aanvraag)

Halte Verkade (alleen op aanvraag)


Alleen op aanvraag

De boot stopt hier bij hét erfgoed icoon van de Zaanstreek: de oude chocoladefabriek van Verkade. Een prachtig staaltje herbestemming, want in De Chocoladefabriek zitten tegenwoordig diverse bedrijven, sportscholen, een biblioteek en horeca. Versmarkt De Verskade bevelen we van harte aan. Bij de diverse speciaalzaken is het niet alleen lekker boodschappen doen, je kunt er ook terecht voor een heerlijke kop koffie met lekkers of een bijzondere lunch.

Halte Zaanse Schans

Halte Zaanse Schans


Dé toeristische trekpleister van de Zaanstreek is natuurlijk de Zaanse Schans, waar je jezelf even een paar eeuwen terug kunt wanen. Honderden molens stonden hier ooit te draaien en vormden de motor voor de Gouden Eeuw. De molens die hier nu nog staan, herinneren samen met de ambachten en houten (pak)huizen aan die tijd. Samen met musea zoals het Zaans Museum en de Verkade Experience worden de verhalen over de Zaanse geschiedenis tot leven gebracht.

Halte Wormerveer

Halte Wormerveer


Zaanweg 2  (Cafe Sman, Wormerveer)

Vanaf 1 april 2022 stoppen wij nu net voor De Bocht in Wormerveer. De opstapplek is voor Café Sman in Wormerveer. De plaatsnaam is een verwijzing naar een veer over de Zaan naar het aan de overzijde gelegen dorp Wormer. Hoewel het veer nu niet meer van toepassing is, is de plaatsnaam in de loop der jaren niet veranderd.

Wormerveer is onder meer bekend vanwege de windmolens, die vooral olie persten. Nog steeds is er olieverwerkende industrie aanwezig in Wormerveer. Mede door de oliemolens hebben de inwoners van Wormerveer de bijnaam Gladoren. Vanaf de ‘verstoming’ (rond 1850) kwamen de cacao- en chocolade-industrie, de rijstverwerking, de chemische industrie en (wat later) de grafische industrie sterk op.

In het kielzog van het hippe Hembrugterrein wil nu ook Wormerveer bezoekers uit Amsterdam trekken. Hotspot Wormerveer is een kers op de taart Zaanstad, onder meer vanwege de centrale ligging, het bovenregionale winkelaanbod, het historisch erfgoed en de Zaanboulevard.